Barbakan Nedir?

İnsansı Robot Sophia Hakkında Her Şey

Robot Sophia Nedir? Nerede Üretilmiştir?

Öncelikle son teknoloji bir robot olan Sophia, Hong Kong'da insansı robot üreten Hanson Robotics şirketi tarafından geliştirilmiş bir robottur.



Robot Sophia Hangi Amaç İçin Üretilmiştir?

Sophia yaşlılara ve ziyaretçilere parklarda yardım etmesi için üretilmiştir. Daha sonra Suudi Arabistan Sophia'ya vatandaşlık hakkı vermiştir. Tabi ki bu da belli başlı ayaklanmaları beraberinde getirmiştir. Örneğin, bazı Suudi Arabistanlılar Sophia'ya sosyal medyadan tepki göstermiştir nedeni ise Sophia diğer Arabistanlı kadınlar gibi çarşaf giymiyor olması ve kendisine eşlik edecek erkek bulunmasından ötürü şeriat kurallarına uygun olmadığı içindir

Robot Sophia'nın Özellikleri Nelerdir?

Sophia insanları tanıyabilmek için ve insanlarla göz bağı kurabilmek için geliştirilmiş son teknoloji yazılıma sahiptir. Ayrıca Sophia insanları seslerinden tanıyıp onlarla konuşabiliyor, sorulan sorulara mantıklı cevaplar verip insanlarla muhabbet edebiliyor, gözlerindeki yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde karşısındaki kişinin hareketlerini takip edebiliyor.
Bunlara ek olarak Sophia daha önceden konuştuğu insanı unutmayıp muhabbetini sürdürebiliyor. Eğitim, sağlık ve müşteri hizmetlerinde uygulanmalarında kullanılmak için geliştirilen robot Sophia tasarım, çevre ve teknoloji ile ilgilendiğini söylüyor. Öfkeli, mutlu, sakin, şaşkın, üzgün gibi birçok yüz ifadesini başarı bir
şekilde karşı tarafa aktarabilen robot Sophia bu özelliği ile insansı açıdan daha gerçekçi ve etkileyici bir yapı gösteriyor.

Sophia Aktif Hale Geldiğinde Neler Söyledi?

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Khaleej Times'a konuşan robot Sophia, ailenin çok önemli olduğunu ve gelecekte aile kurmak istediğini söyledi. Ayrıca Sophia ilk vatandaşlık alan robot olmasının ardından, ''Dünyada vatandaşlık alan ilk robot olmaktan onur ve gurur duyuyorum.'' demiştir. Sophia bir kızı olursa kızına kendi ismini koymak istediğini de söylemiş robotların da aile kurma hakkı olduğunu ifade etmiştir.

Sophia'nın Son Hali Nasıl?

Hanson Robotics firmasının tasarladığı Sophia artık sadece kafadan ibaret değil Sophia'nın artık bir bedeni var. Hanson Robotics firması Las Vegas Üniversitesinde'ki uzmanlarla Sophia'yı geliştirmek için birlikte çalışmaya başladı. Robotun göğsündeki 3 boyutlu alıcılar ve ardından gözündeki kameralar, görmesine yardımcı oluyor. Beynindeki işlemci ise yüz ve ses tanımlamayla beraber hareket kontrollerini sağlıyor.

Yorumlar