Barbakan Nedir?

Günlük yaşamda herkesin gördüğü, bildiği bir terim olan barbakan terimi genellikle inşaat alanında kullanılan bir terimdir. Peki bu barbakan nedir? Ne amaçla kullanılır? Kısaca değinelim.
Barbakan Nedir?
İstinat duvarları vb yapıların arkasındaki suların birikip duvara, yapıya zarar vermesini önlemek için bırakılan deliklere barbakan denir. Yaklaşık olarak zeminden 10 cm yukarıda tertiplenmeye başlanıp yatay ve düşeyde ihtiyaca göre yeterli aralıklarla şaşırtmalı biçimde yerleştirilirler.
Suyun bu barbakanlara yönlendirilmesi ve bu deliklerin kapanmasının engellenmesi için toprakla temas edilen bölümde barbakanların arkasına büyük taneli agregalar yerleştirilir. Barbakanların yine toprakla veya agregayla temas eden kısımlarından malzemenin veya toprağın akmasını önlemek için boruların ucu yeterli incelikte filelerle kapatılmalıdır.

Barbakan Ne Amaçla Kullanılır?
Barbakan kullanmanın amacı suyun yapının arkasında birikerek betonarmede bozulmalara neden olmasını engellemektir. Barbakan uygulaması sadece istinat duvarlarında değil, benzer durumda olan her türlü eleman için de uygulanabilir.Barbakan boruları imalat aşamasında konulup, beton dökümünde yerinden kaymayacak şekilde sabitlenmeli ve beton dökülmelidir. Sonradan karot şeklinde delinerek yapılmaya kalkışılmamalıdır.

Yorumlar