Barbakan Nedir?

METRAJ NEDİR?


İnşaat mühendisliği okuyan arkadaşların en çok karşılaşacağı, kullanacağı bir terimde metraj dır. Metraj  bir inşaatı meydana getiren yapı elemanlarının yapılması için kullanılacak malzeme ve yapılacak işlerin miktarlarının tespit edilmesi amacıyla; her bir yapı elemanının ayrı ayrı ölçülmesi, bu ölçümlerin bir cetvele aktarılarak tüm yapıdaki iş kalemleri miktarlarının detaylı olarak hesaplanması işlemidir. Metraj; proje üzerinden de yapılabilir, mevcut bir yapıda yerinde ölçüm yapılarak da yapılabilir. 

Metraj Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Metraj hazırlanması karmaşık matematiksel işlemler gerektirmemektedir. Ancak, ölçü birimlerinin doğru yazılmaması, boyutların yanlış alınması ve basit işlem hataları,işi yapan ve yaptıran taraflar arasında anlaşmazlıklara ve haksızlıklara uğrama gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle, metraj yaparken veya yapılmış olan bir metrajın denetimini yaparken gerekli titizliğin gösterilmesi gerekmektedir.

1‐Metraj hazırlanırken yapılan en sık hata, baz ı yapı elemanları miktarının olması gerekenden az ya da fazla olmasıdır. Bu durum, daha çok bazı elemanların unutulması veya birden fazla yazılmasıyla meydana gelmektedir. Bu nedenle aynı olan elemanlar metraja başlamadan tespit edilerek aynı renge boyatılarak veya aynı numaralar verilerek sınıflandırılmasında fayda sağlayacaktır.
 2‐Boyutları ifade eden rakamlar, elemanın birimine uygun şekilde yazılmalıdır. Örneğin 2,00 m; 5,20 m2 ; 4,500 m3; 1,500 ton.
 3‐Metraj cetvellerinin kullanılması hata yapma ihtimalini azaltmaktadır.
 4‐Eleman boyutları belirlenirken , en ve boylar planlardan; yükseklikler kesitlerden alınmalıdır

Metraj Cetvelinin Doldurulması

Metraj hesaplarında kullanılan cetveller değişik kaynaklarda ufak farklılıklar gösterse de şablon hepsinde hemen hemen aynıdır. Metraj hesapları yapılırken ve yapılan hesapları kontrol ederken kolaylık sağlaması sebebiyle bazı cetveller kullanılır. Bunlar; yapı metraj cetveli, demir metraj cetveli ve metraj özeti cetvelidir.

                                                               Yapı Metraj Cetveli



İnşaatta yapılan bütün imalatlar metraj cetveline  yazılarak malzeme miktarları teker teker hesaplanır. 

Demir Metraj Cetveli


Betonarme elemanlar içerisine konulan donatı  beton çeliği olarak tanımlanmakta ise de,  uygulamada, inşaat demiri veya betonarme demiri  olarak da adlandırılmaktadır. Betonarme demirleri ince ve kalın olmak üzere  ikiye ayrılır. İnce demirlerin çapları 8 ~ 12mm  arasındadır. Kalın demirlerin çapları ise 14 ~ 26 mm  arasındadır.

METRAJ ÖZETİ

Bir yapının tamamına ait metraj hesapları oldukça fazla sayfadan oluşmaktadır. Ancak, metrajlardan faydalanılırken işlemlerin tamamı değil, işlem sonuçları gerekli olmaktadır. Bu nedenle, metraj tamamlandıktan sonra, metraj cetvellerinde yer alan her bir yapı elemanının toplam miktarını gösteren değerler alınarak bir başka listede toplanmaktadır. Bu toplam değerlerin oluşturduğu listeye metraj özeti ve bunların yazıldığı tabloya da metraj özet cetveli denilmektedir. Metraj özet cetveli, yapılması düşünülen bir yapıda hangi yapı elemanlarının ne miktarda bulunduğunu toplu olarak sunabilmek amacıyla hazırlanmaktadır. Metraj özet cetvelindeki değerler, keşif hazırlanmasına ve yapı için gerekli olan Malzeme miktarlarının hesaplanmasına esas teşkil etmektedir.


Yorumlar